Livet enligt en buddhist

Hej där!
 
Nu tänkte jag berätta om hur livet som buddhist och munk begränsar min identitet och levnadssätt!
 
Som buddhist är det viktigt att inte skada andra levande varelser då den surrande flugan vid ditt öra lika gärna skulle kunna vara din döda farmor. Detta är något som hindrar vissa buddhister från att äta kött. Vi theravada buddhister däremot äter kött, så länge djuret inte är dödat specifikt för oss. Främst är det munkarnas alla regler som begränsar mig från att vara den jag är även om jag som munk också är jag. I mitt första blogginlägg berättade jag ju lite om min stora passion, dans och hur jag bröt mot regeln att munkar inte får utföra fysiska aktiviteter. Jag har slutat att dansa nu då jag insett att det är någonting som jag inte ska hålla på med. Men att jag slutat dansa har fått mig att känna att det saknas någonting, jag känner mig inte hel helt enkelt. Det lilla nöje som en gång var är förbi. När jag blev munk fick jag också lämna min stora kärlek. Jag var bara tio år men kärleken till Tylani var obeskrivlig. Nu träffar jag henne inte mer men jag kan följa med i hennes liv genom hennes blogg http://buddhisten.blogg.se/. Som munk får man inte heller ha förhållanden så om Tylani någon gång skulle komma till Bankok skulle vi endast få träffas som vänner.
 
Som munk klär man sig skynken för att inte behöva bry sig om det yttre vilket är något som jag stöder. Vi munkar är alla likadant klädda med samma frisyr vilket ibland kan vara jobbigt men också skönt att inte sticka ut i mängden. Det är jobbigt då andra människor inte ser oss som enskilda människor utan mer som ett folkslag eller djurart. Det känns som utomstående människor tänker ”munk som munk” när de ser mig och inte att jag är en enskild munk med ett eget namn. Trots att detta är lite jobbigt för mig förstår jag varför dessa människor resonerar som de gör. Vi munkar har ju trots allt samma vardag, regler, boende och utstyrsel.
 
Inom islam klär kvinnor sig i skynken precis som vi munkar. Det är dock inget de har på sig för att inte fixera sig vid sitt utseende utan för att de inte få visa det. Vissa muslimska kvinnor har burka, det vill säga att de endast visar ögonen för allmänheten. Andra är klädda i slöja och löst sittande kläder. Dessa kvinnor är klädda såhär för att de räknas som deras mäns ägodelar. Endast deras män ska ha tillgår till deras hår och kroppar vilket jag tycker väldigt orättvist då män får gå klädda som de själva önskar. Att kvinnorna inte får ha åtsittande kläder gör att de inte kan delta i så många sporter. Detta är något som jag som munk inte heller kan göra vilket jag tycker är så ledsamt! :(
 
Hoppas att ni orkade läsa hela inlägget! Kramar Fai! :)
 
P.S. Detta blir mitt sista inlägg på ett tag då jag inte har tid att blogga. Jag tänker ägna mer tid åt meditation nu när jag slutat med dansen!

Bröllopstankar

Godkväll fina människor! :)

Idag har det varit en speciell dag! I alla fall för de lyckliga brudparet bestående av Wen och  Lei som inlett sitt framtida liv tillsammans idag. Jag var med som munk för att välsigna brudparet i klostret efter att de vigts. Wen och Lei valde precis som många andra theravada-buddhister att vigas borgerligt och sedan besöka klostret efter ceremonin. I klostret sjunger vi munkar välsignelser och läser från vår heliga skrift Tripitakas andra boksamling Abhidhamma för brudparet. Vi ger också dem också den buddhistiska trosbekännelsen i present och uppmanar dem att rätta sig efter de fem moralreglerna. Efter klostervisiten berättade brudparet för mig att de skulle ha en mindre fest för endast deras närmsta släktingar och vänner då de inte hade råd med ett större engagemang.

Inte alla äktenskap lika lyckliga och frivilliga som Wens och Leis troligtvis kommer att vara. Precis som inom religioner som islam, judendomen och kristendomen förekommer arrangerade äktenskap även inom buddhismen. Det är inte vanligt men i fattiga familjer gifter familjens fader bort dottern för att bli betald av hennes blivande man. Men tvångsäktenskapet har nog ingenting med buddhismen att göra utan med familjens ekonomiska tillstånd. Att det är fadern i familjen som bestämmer är ingenting som beror på buddhismens moralregler utan det patriarkaliska sammhälle vi lever i. Att det är mannen i huset som har makten är något som speglar alla världsreligioner då vi som sagt lever i ett mansdominerande samhälle.

I andra religioner är bröllopet oftast en större tillställning än inom buddhismen. Det brukar hållas stora fester för att fira de nygifta men det finns också de som precis som buddhister håller bröllopet litet. Dock gifter sig de troende inom andra religioner nästan aldrig borgerligt då borgerliga bröllop främst förekommer när icke religiösa människor ingår ett äktenskap.
Bilden är tagen tidigare idag!

Nu måste jag sluta skriva så ta hand om er tills nästa inlägg!
Kramar Fai! :)

Ett barn är fött!

Hejsan alla Fais läsare!:)
 
Jag heter Nom och är Fais lillasyster. Idag hade jag tänkt att gästblogga på min storebrors blogg eftersom han har sagt att han har många utländska läsare som är intresserade är av inträffade igår. Min och Fais mamma har varit gravid under många månader nu och igår var det dags att för henne föda. Nu har Fai och jag fått en liten lillebror vilket känns fantastiskt även fast det kommer att bli en utmaning för min familj att försörja två barn igen.

Igår tog min familj och jag med vår nyfödda familjemedlem till närmsta kloster för att välsigna honom genom att munkarna skvätter heligt vatten på den nyfödde samtidigt om de sjunger sånger för att ge barnet skydd, lycka och bra hälsa i framtiden. Att blöta det nyfödda barnet med heligt vatten är något som inte bara sker inom buddhismen. När barn inom vissa andra religioner döps brukar de få heligt vatten på sig för att precis som inom buddhismen för att få skydd, lycka och bra hälsa i framtiden. Inom kristendomen döps barn i Faderns, Sonens och den Helige andens namn vilket gör att de blir kristna och att gud skyddar dem och dömer dem till lycka och bra hälsa.

När vi igår tog med min lillebror till klostret fick han också sitt namn, Tao. Inom buddhismen har vi inget specifikt dop utan namngivningen sker då munkarna eller nunnorna välsignar barnet.

Hejdå! Kramar Nom! :)

RSS 2.0