Vesakfest idag!

Godmorgon gott folk!

Idag är det inte vilken majdag som helst utan det är dags för oss theravada buddhister att fira högtiden vesak. Vesak är en högtid där man firar Buddhas födelse, hans upplysning och död (ingång i nirvana) . Jag tycker att vesak påminner om två av kristendomens högtider jul och påsk då kristna vid jul firar Jesus födelse och vid påsk celebrerar hans död och återuppståndelse vilket jag tycker kan jämföras med Buddhas födelse, upplysning och död. När jesus dött och sedan återuppstått kom han upp till himmelen precis som Buddha gått in i nirvana när det var dags för honom att lämna det jordliga livet. Både Jesus och Buddha var vänliga själar som inte brydde sig om sitt eget lidande utan om att hjälpa de behövande. Därför vill vi buddhister hedra Buddha genom att under vesak leva som munkar.

Jag lever ju som munk varje dag men under denna högtid är det inte bara munkar och nunnor som får leva som Buddha. Jag kommer ihåg hur svårt jag tyckte att det var att leva efter munkarnas lagar som liten men nu är det ju min vardag. Det svåraste var att inte få äta efter tolv på dagen under vesak. Även fast min familj var fattig och inte hade råd med mycket var jag van att få mer än ett mål om dagen. Det var däremot inte så svårt att anpassa sig till de andra munkreglerna som att man inte får sjunga, bära smycken och sova i en mjuk säng. Under vesak bär man också vita kläder vilket jag tror beror på att man inte ska tänka på sitt utseende. Vi munkar bär orangea skynken och har rakade huvuden vilket gör att vi slipper lägga tid på vår utsida.

Vesakfesten, även kallad Buddhadagen är den största högtiden inom buddhismen. Högtiden firas av alla buddhister men vi theravada buddhister firar vesak under en och samma dag medan övriga buddhister firar vesak under en annan dag under april eller maj. Under vesakfirandet är det många buddhister som väljer att skänka pengar till fattiga eller skänka blod till sjukhus för att spegla Buddhas medkänsla och godhet.
Bilden är tagen under fjolårets vesakfest!

Vi buddhister firar inte bara en högtid utan fler än så. De flesta högtider firas för att hedra Buddha på ett eller annat sätt. Tidigare i år firade vi buddhister Magha Puja, Shanghadagen (munkförsamlingens dag) till minne av ett tillfälle då en grupp munkar samlats för att hedra Buddha. En annan högtid som finns till för att minnas Buddha är Asalha Puja, Dharmdagen (lärans dag). Dharmdagen firas till minnet av Buddhas första predikan, Benarespredikan. Efter att Dharmdagen är slut inleds regnretreaten vilket är en lång och regnig period då vi munkar ska vara stilla på en plats från august till oktober. Detta är en svår period för många munkar, personligen brukar jag bli utmattad av allt stillasittande. Men när regnretreaten lider mot sitt slut belönas jag och de andra munkarna med bland annat nya mantlar av buddhister. Detta kallas Kathina.

Nu ska jag gå och delta i vesakfirandet, ha det bra så ses vi en annan dag!
Vesakkramar Fai! :)

En helt vanlig dag

Hallå där!

Nu har jag återvänt till klostret efter ennu dag här i huvudstaden. Klockan tre i morse steg jag tillsammans med de andra munkarna upp för att utföra morgonandakten. Morgonandakten är en gudstjänst bara att den hålls på morgonen. Efter det mediterade jag. Meditation är något som alla buddhister gör. Det gör vi buddhister för att rensa våra tankar. Också för få bättre karma. Dina gärningar i livet bestämmer din karma vilket precis som inom hinduismen avgör vart din själ hamnar i för kropp i ditt nästa liv. För att få bra karma och då utföra goda gärningar ska man enligt buddhismen följa de fem moralreglerna och leva enligt de fyra ädla sanningarna. Den fjärde ädla sanningen är sanningen om den åttafaldiga vägen vilket är vägen till nirvana. Att nå Nirvana är varje buddhists mål i livet. Nirvana är befrielsen från återfödelse, det är befrielsen från ett liv efter döden. Inom hinduismen är också målet i livet att befrias från återfödelsen men när en hindu uppnått livets mål kallas det inte nirvana utan moksha.
Ett steg i den åttafaldiga vägen är rätt meditation vilket hjälper en att hela tiden försöka förbättra sin egen förmåga att koncentrera tankarna men också för att klarare förstå Buddhas lära. Alltså mediterar också buddhister för att nå nirvana.

När jag bodde på landsbygden hade vi en staty av Buddha uppställd i vår enkla boning. Statyn stod på ett litet altare där vi också hade rökelse, ljus och blommor uppställt. Varje dag mediterade min familj tillsammans framför altaret. Det är viktigt att buga framför statyn innan man påbörjar meditationen för att visa sin respekt för Buddha. Att precis som inom inom hinduismen offra blommor och ljus till Buddha, eller i hinduernas fall de gudar de dyrkar är ett sätt att visa sin sin vördnad för Buddha respektive gudarna. Under min tid på landsbygden gick min familj varje dag till ett tempel för att som sagt offra blommor och ljus till Buddha, inte bara för att visa sin vördnad utan också för att få bättre karma. Blommorna man offrar står för skönheten och ljuset Buddha sprider över världen med sin lära.

Efter meditationen städade vi munkar klostret för att sedan ge oss ut för att samla ihop mat till dagens måltid. Vi gick precis som vanligt runt på Bankoks gator med våra tiggarskålar och tog emot mat från folket. Många buddhister väljer att skänka mat till oss munkar. Dels för att visa att de respekterar oss men också för att minska sin egen girighet. Genom att vara generös ökar personens karma vilket gör själen kan flyttas över till en bättre rankad varelse i sitt nästa liv. Deras gåvor kan exempelvis vara ris och olika grönsaker. När någon givit mig en gåva ger jag ge dem ett visdomsord som de tacksamt tar emot. Idag tipsade jag en kvinna om att inte skuldbelägga andra för  Vi vandrade sedan tillbaka till vårt tempel där maten välsignas och äts under absolut tystnad. Under resten av dagen har jag inte ätit någon annan fast föda eftersom det inte är tillåtet inom buddhismen. Jag tror att det är förbjudet eftersom vi buddhister ska bekämpa vår lust vilket också inkluderar hungern. Vi får fast föda en gång per dag så att vi inte svälter men mer mat än så är inte nödvändigt.

Efter vårt dagliga mål mat var jag och de andra munkarna lediga. Vissa ägnade sig då åt meditation, studier och andra sysslor i klostret. Jag däremot hade annat att göra. En man som jag lärde känna när jag precis anlänt till Bankok är döende och han bad mig att sjunga välsignelser för honom vilket jag gjorde. Man sjunger välsignelser för en döende så att hen kan få möjligheten att nå nirvana innan döden inträffar i henoms nuvarande liv.

Förlåt om inlägget blev långt och bildlöst men det finns så mycket att berätta!
Kramar från er Fai!

Välkommen till min blogg!

Hej!
 
Jag heter Fai och lever enligt buddhismens värdegrunder. Jag föddes i en fattig Theravada buddhistisk familj på Thailands landsbygd bestående av min mamma Chatchai, min pappa Khong och min lillasyster Nom. Eftersom Thailand ligger i sydost Asien är vi Thervada buddhister här. Jag kan berätta mer om Theravada buddhismen i ett annat inlägg.
För fem år sedan bestämmde jag mig för att lämna mitt liv på landet för att bli munk. Som munk kunde jag få både utbildning inom buddhismen och övriga ämnen medan jag på landet inte skulle fått i skolan över huvud taget. Jag blev också munk för att lära känna både mig själv och min religion. Jag flyttade till thailands huvudstad Bankok och blev en munk vilket gjorde mina föräldrar mycket stolta. Min lillasyster Nom ska precis som jag flytta till Bankok och leva som jag. Det harhon inte bestämt själv utan det är våra föräldrar som bestäm det. Min lillasyster vill inte  bli nunna utan skådespelerska i ett land långt bort men det vågar hon inte berätta för någon annan än mig.

På min fritid, då jag är ”ledig” brukar jag ägna mig åt meditation eller långa promenader för rensa hjärnan. När jag tar mina långa promenader brukar jag oftast gå långt in i skogen för att kunna dansa. Jag älskar verkligen att dansa men som Theravada munk är det förbjudet att ägna sig åt några som helst nöjen eller fysiska aktiviteter. Detta är jag skeptisk till då dansen verkligen får mig att finna ett lugn, precis som meditation får mig att komma i kontakt med mitt inre!

I denna blogg kommer jag att skriva om hur det är att leva som en 15 år gammal Theravada buddhistisk munk. Jag kommer också bland annat att skriva om mina egna tankar om buddhismen och om vad som sker när en varelse lämnar sin kropp eller hur buddhismen faktiskt uppkom. Hoppas att du stannar här och tar del av min speciella vardag och mina kunskaper!
 
Kram Fai!
 

RSS 2.0